T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / GAZİOSMANPAŞA - Mevlana Anadolu Lisesi

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme

MEVLANA ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

VELİ BÜLTENİ

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME

Sayın Velilerimiz

Her biri gözbebeğimiz olan öğrencilerimizin sağlığı ve başarısı biliyorsunuz ki bizim için çok önemli. Ancak bir önemli husus daha var ki dengeli ve sağlıklı beslenmeleri.Çocuklarımızın başarısının artırılmasındaki ana etmenlerden biri de onların düzenli beslenebilmeleri.Bu amaçla sizlere çocuklarımızın beslenmesinde rehber olacak birkaç önerimiz var.Unutmayalım Sağlıklı beslenme, sağlıklı çocukluk; sağlıklı çocukluk ise sağlıklı yetişkinlik demektir.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.

ÖĞÜNÜNÜZ ÇEŞİTLİ OLSUN

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.

BOL SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerip, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder, hem de birçok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) korunmanızı sağlar. Dikkat edeceğiniz önemli bir nokta ise mevsiminde sebze-mevye tüketimidir.

YAĞ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın.

ABUR - CUBURA SINIRLAMA GETİRİN

Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu nedenle bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.

KURUBAKLAGİLLERİ VE LİFLİ BESİNLERİ TÜKETİN

Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi),  lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.

GÜNDE 2 - 2.5 LİTRE SU İÇİN

İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde 2-2.5 litre su tüketin.

EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programını dahil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçin ve düzenli olarak egzersiz yapın.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, her zaman zinde ve enerjik olmak için sağlıklı kilo aralığınızda olmanız oldukça önemlidir. Bunun için Beden Kitle İndeksi ölçümlerinizin sağlıklı dilimde olmasına özen gösterin.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.10.2021 - Güncelleme: 12.10.2021 13:19 - Görüntülenme: 194
  Beğen | 0  kişi beğendi