T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / GAZİOSMANPAŞA - Mevlana Anadolu Lisesi

Kapadokya Gezisi

 

Okulumuz Edebiyat Öğretmenlerinden Mahiye Albayrak öncülüğünde Kapadokya´ya gezi düzenlendi. İşte öğrencilerimizin gezi sonrası gözlemleri:

Persler'in "Güzel Atlar Ülkesi" olarak adlandırdığı Kapadokya'ya doğru yola çıktık.

Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmış bir doğa harikası.

Kaya kiliselerden oluşan yerleşim yerleri dışarıdan gelecek saldırıları engellemek amacıyla zaten görülmeyecek şekilde yapılmış, Göreme adını da buradan alıyormuş. Duvarlarında farklı dönemlere ait İsa ve Meryem Ana resimleri ve semboller görüyorsunuz. 

Kapadokya'da pek çok uygarlığa, sayısız topluma ev sahipliği yapmış 200'e yakın yeraltı şehri bulunuyor. Bu şehirlerden sadece birkaçı ziyaret edilebiliyor.Dar tünellerden yönlendirme işaretleri ile geçerken önünüze kilise ya da mahzen çıkabiliyor.Bizde bunlardan Derinkuyu Yer altı şehrine gitme şansı bulduk. İlk başladığımızda rahatça yürüyebildiğimiz tüneler bir süre sonra boyu uzun arkadaşlarımızın askeri eğitim almasına yol açacak derecede ufak ve dar geçitlere yerini bıraktı.İçeri girdiğimizde oyuklar ve çeşitli amaçlar için kullanılmış mahzenler bulduk.

Ihlara Vadi´si Kapadokya bölgesinin en popüler yürüyüş yerlerinden birisidir. Müthiş doğası, vadi içine oyulmuş kiliseleri, Melendiz Çayı´nın büyüleyici görüntüsü ile Ihlara inanılmaz güzellikte bir atmosfere sahiptir.Yürüyüş yaparken geçtiğimiz yerde yanımızda akan çay ve doğanın o güzel kokusu bir çoğumuzun şehir hayatından sıkılmış olduğunu bizlere hatırlattı. Yürüyüşümüz sırasında birçok kilise ayrıca farklı amaçlarla kulanılmış mağaralar bulduk. Yürüyüşümüz sonunda otobüslerimize ulaştık ve böylece kaldığımız otele dönüş yaptık.

Lezzetli ve sınırsız yemekleriyle yöresel ziyafet çektikten sonra otelimizin harika manzarasında güzel sohbetler ve keyifli dakikalar geçirme fırsatı bulduk. Tanımadığımız daha önce okulda konuşma fırsatı bulmadığımız arkadaşlarımızı tanıma fırsatı elde ettik.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.06.2015 - Güncelleme: 07.09.2021 14:36 - Görüntülenme: 2229
  Beğen | 0  kişi beğendi