BAŞARIYA ULAŞMANIN YOLLARI

Bilgileri kendinize mal edebiliyor musunuz?

Eğer herhangi bir kaynaktan size ulaşan bilgiyi, sadece aktarıldığı biçimde korumaya çalışırsanız, istediğiniz başarıya ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Yapmanız gereken, aldığınız bilgileri kendiniz için anlamlı hale getirerek öğrenmek ve kullanma gücünüzü geliştirmektir. Böylece bilginin uzun süre korunması, doğru ve hızlı kullanılması sağlanmış olacaktır.

Çalışmalarınızı programlıyor musunuz?

Çalışma sürecinizin etkili ve verimli olmasını istiyorsanız, çalışmalarınızı programlamalısınız. Böylece başarınızı şansa bırakmamış olursunuz. Yaşamın akışının sizi yönlendirmesine izin vermeyin, siz yaşamın akışını yönlendirin.

Veriminizi nasıl artıracağınızı biliyor musunuz?

Çalışmalarınızı zamana göre programladıktan sonra bu programı uygulama aşamasına geldiniz demektir. Uygulamada, doğru öğrenme stratejilerini etkili biçimde kullanarak, çalışmalarınızda verimliliği arttırmalısınız.

Başarmak için nasıl çalışmalısınız?

Çalışma, bilgileri kendine mal etmek, kazanılmış bilgileri korumak ve kullanabilme yeterliliğini geliştirmek amacıyla yürütülen işlemler bütünüdür.

Başarıya ulaşabilmek için anlama ve öğrenme çalışmalarının sistemli olarak sürdürülmesi gerekir.

Anlama : Yeni bilgilerin edinilmesi.

Öğrenme : Edinilen bilgilerin korunması ve kullanılabilir hale getirilmesi çalışmalarıdır.

Anlama ve öğrenme çalışmalarını birbirine bağlı ve düzenli olarak gerçekleştirdiğinde kalıcı bilgiye daha kolay ulaşabilirsiniz.

Çalışmalardan yeterince sonuç almayı nasıl gerçekleştirebilirsiniz?

Çalışmalarda verimliliği sağlayan, dersin başında kaç saat geçirildiği değil, bu saatlerin içinin nasıl doldurulduğudur. Hedefe ulaştırıcı çalışma, iyi düzenlenmiş bir ortamda, doğru öğrenme stratejileri uygulanarak, düzenli tekrar ve soru çözümleri yoluyla sürdürülen çalışmadır.

• Zaman buldukça, istek duydukça çalışıyorsan,
  • Çalışmaya başlamakta güçlük çekiyor, çalışmalarını uzun süre sürdüremiyorsan,
  • Çalışırken dikkatini yoğunlaştıramıyorsan,
  • Çalıştığın konuları hatırlamakta güçlük çekiyorsan,
  • Çalışmayı zevksiz, sıkıcı bir iş gibi değerlendiriyorsan,

Artık verimli çalışmayı denemelisin...

Verimli çalışma nedir? Nasıl sağlanır?

Verimli çalışma, belirlenen hedefler doğrultusunda zamanı planlı kullanabilme gücüdür.

Verimli çalışma; öğrenme davranışının ayrıntılı analizini, eksiklerin belirlenmesini ve gidermek için çözümlerin kararlılıkla uygulanmasını gerektirir. Bunun için:

• Ulaşmak istediğin hedef ve varolan bilgi düzeyin arasındaki mesafeyi gerçekçi biçimde saptamalı,
  • Çalışmalarında verimliliği azaltan temel problemleri belirlemeli,
  • Çalışmada verimliliği artırıcı stratejileri öğrenmeli,
  • Çalışmalarını programlı biçimde yürütmelisin.

Neden programlı çalışmalıyız?

Zamanı programlamak yaşamı programlamaktır.

Başarıya ulaşmak isteyen öğrencinin, zamanı, günlük olayların akışı içinde rastlantılara bırakmadan, amacı doğrultusunda planlı olarak kullanması gerekir.

Çalışma programı nasıl düzenlenir?

Çalışma programının uygulanabilir olması için gerçekçi biçimde düzenlenmesi gerekir.

• Geçerli bir program hazırlayabilmek için önce, günlük yaşantıda yer alan olayları ve zaman kaybına yol açan durumları belirlemelisin.
  • Haftalık programını hazırlarken günlük etkinliklerini haftanın her günü için gözden geçirmelisin. Okula gidiş-geliş saatlerini, çalışma ve tekrar yapmak için ayrılacak süreleri, yemek için verilen araları, dinlenme, gezme vb. hobiler için ayıracağın zamanı saptamalısın.
  • Çalışmalarını yürütmek için "NEYİ" "NASIL" "NE ZAMAN" çalışacağına karar vermelisin.

"NEYİ" çalışacağım?

Çalışmalarını yeni ve eski konuları kapsayacak şekilde düzenlemelisin.

Yayın: 23.01.2014 - Güncelleme: 26.10.2021 15:12 - Görüntülenme: 2832