Kendime En Uygun Ders Çalışma Programını Nasıl Hazırlayabilirim?
Soru: Kendime Uygun Program Hazırlamak İstiyorum Ama Bunu Nasıl Yapacağımı Bilemiyorum Bana Yardımcı Olabilir Misiniz?
YANIT:
Gerçekten güzel bir soru... Soruda kişilerin yaşam koşulları, kapasiteleri ve performansları dikkate alınarak kendilerine en uygun programın yapılması gerektiği gerçeği yatıyor.Fakat sorunuz hakkında önerilerimize geçmeden önce bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Sorunuz "nasılı" araştırmaya yönelik, oysa nasıllardan önce "neden"leri belirlemek gerekir. Yani kendinize neden çalışma programı yapmanız gerekiyor ya da neden ders çalışmanız gerekiyor? Niçin üniversiteyi kazanmalısınız ve niçin üniversiteyi kazanmak için çalışmalısınız? Bu sorunun yanıtı üzerinde düşünmeli ve yanıtınızı bir dosya kağıdı üzerine yazmalısınız. Nedenleriniz o kadar gerçekçi ve çok olmalıdır ki, ders çalışma isteğinizi kaybettiğiniz anlarda bu yazdığınız nedenleri okuyup sizi harekete geçirmelidir. Nedenleriniz hem mantığınıza hem de duygularınıza hitap etmelidir ki, sizi gevşediğiniz anlarda motive etsin...
Neden"lerinizi belirledikten sonra elinize farklı bir kağıt alarak kendinize en uygun programı yapmak için kolları sıvamalısınız. Biz hedef odaklı çalışma programı öneriyoruz. Çünkü hedefler motive edicidir. Bu nedenle öncelikle kendinize günlük hedefler veriniz. Günlük hedefleri;
• günlük soru çözümü,
• günlük ders çalışma saat,
• günlük kitap okuma,
• günlük konu anlatımı,
• ve günlük konu tekrarı olmak üzere 5 kategoride yapabilirsiniz.
Günlük Soru Çözümü: Soru çözümü, sınava hazırlıkta soruların hızlı çözümüne ve test tekniğine alışmada önemli unsurlardandır. Bir test bittikten sonra mutlaka yanıtları değerlendirilmeli, yanlışlar gözden geçirilmeli ve çözülemeyen ve anlaşılamayan sorular kesinlikle bir bilene sorulmalıdır. Öğrenci kendini bizden daha iyi bilmektedir. Bu nedenle konu eksiği olan arkadaşlarımızın daha çok konu anlatımına, konu eksiği az olan arkadaşlarımızın da daha çok test çözümüne vakit ayırmalarını öneriyoruz. Başlangıç için arkadaşımızın performansına göre 80-125 aralığını tavsiye ediyoruz. Çalışırken bu hedef aşılmaya çalışılmalı ve haftalık ya da aylık ortalama alınarak devam edilen günlerde bulunan ortalama yeni hedef olmalıdır. Örneğin; hedefim günde 100 soru idi, 4 gün 120, 3 gün de 110 soru çözdüm. Haftalık ortalamam; 4x120+3x110 / 7= 115,7 edecektir. Buna göre bir sonraki hafta için soru çözümü hedefimi 115 olarak belirleyebilirim (Bu hesaplama aylık olarak da yapılabilir). Soru çözümünü de kendi arasında, örneğin eşit ağırlık öğrencisi için günde; 30 matematik, 30 Türkçe 15 Sosyal Bilgiler ve 10 da Fen Bilgisi olarak bölünebilir. Dikkatinizi çekmişse bu dağılım bir eşit ağırlık öğrencisi için ÖSS"deki gerekliliğine göre bölünmüştür. Başlangıç için olan bu değerler zaten süreç içerisinde artış gösterecektir. Son birkaç ayda 400 günlük hedefine çıkmış olmak iyi bir tempodur.
Günlük Ders Çalışma Saati: Ders çalışma saati, gün içerisinde kaç saatimizi test çözü mü de dahil olmak üzere ders çalışarak geçireceğimizi belirleyecektir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi konu eksiği fazla olan arkadaşlarım bu vaktin çoğunu konu anlatımına, konu eksiği az olan arkadaşlarımız da bu vaktin çoğunu test çözümüne ayırabilir. Başlangıç için günlük ders çalışma saati, dershane ya da okula devam edenler için 2-4, dershane yada okula devam etmeyenler ve devam edenlerinse devam etmediği günler için 5-8 saat idealdir. Bir iki ay içinde bu rakamlar, dershane ya da okula devam edenler için 3-5, dershane yada okula devam etmeyenler ve devam edenlerinse devam etmediği günler için 7-8 saate ulaşmalıdır. Bu performansa ayak uyduramayacak arkadaşlarım biraz daha düşük gidebilirle fakat hedeflerinin büyüklüğüne göre gayretleri de büyük olmalıdır....
Ders .alışma süreleri 45-50 dakikayı geçmemeli ve 45-50 dakika sonra mutlaka 10-15 dakika ara verilmelidir. Aralarsa 15 dakikayı kesinlikle geçmemelidir. Konsantrasyonu çok erken dağılan arkadaşlarım 30 dk. Ders 10 dk. Dinlenme şeklinde kısa aralarla devam edebilirler. Günlük ders çalışma vaktinin hepsi ard arda olmamalı ve 2-3 ya da 4 oturumdan sonra mutlaka 1-2 saatlik ara verilmelidir. Bu aralar fiziksel hareket yağabileceğimiz gezi, sosyal ve basit sportif etkinliklerle değerlendirilebilir. İleride bu vaktin saatlere dağılımını anlatacağız.
Günlük Kitap Okuma: ÖSS"de sayısal sorular dahil bir çok soru verilen bilgilerden faydalanarak istenene ulaşma, verilen bilgileri iyi okuma ve kullanma ve yorumlamaya dayalı sorulardan oluşmaktadır. Bu nedenle bu süreç içerisinde kitap okumanın önemi göz ardı edilmemelidir. Bir ÖSS hazırlık öğrencisinin programında en az 20 en çok 45 dakika kitap okuma vakti olmalı ve günlük sayfa hedefi koyulmalıdır. 45 dakikayı geçerek abartıya kaçılmamalıdır. Sayfa hedefini okuma hızına göre belirlediğimiz vakti de dikkate alarak, başlangıç için günlük 15 ile 30 aralığında koyabiliriz. Gün geçtikçe okuma hızımızı artırıcı çalışmalar yapmalı ve vakti fazla artırmadan günlük 30-50 sayfaya ulaşmalıyız. ÖSS"de sadece soruların yanıtlanması değil, soruların verilen sürede yanıtlanması istenmektedir. Dolayısıyla hız önemli bir faktördür ve artırılmalıdır. Hızlı okuma konusunda sitemizde birçok kaynak mevcuttur ve araştırılmalıdır.
Günlük Konu Anlatımı: Konu anlatımı çalışabilmeniz için elinizde kaliteli bir konu anlatım kitabı ya da takip ettiğiniz bir ÖSS Hazırlık dergisi olmalıdır. Tabii ikisinden de edinmenizde hiçbir sakınca olmadığı gibi fayda vardır. Konu tekrarını günlük 4-6 konu çalışacağım şeklinde hedeflendirilebileceği gibi alanımıza göre örneğin eşit ağırlık; bugün 2 matematik, 2 türkçe 1 de sosyal bilgiler konusu çalışacağım şeklinde de hedeflendirilebilir. Burada önemli olan bir diğer husus konu anlatımından hemen sonra o konuyla ilgili en az15-20 sorunun çözülmesi ve böylece konunun tekrar gözden geçirilmesidir. Örneğin bir ders saatinin ilk 25 dakikası konu anlatımına, sonraki 20 dakikası da soru çözümüne ayrılabilir. Konu hedefleri çalışılacak konuların uzun ya da kısalığına göre de farklılık gösterecektir.
Günlük Konu Tekrarı: Günlük konu tekrarı, gün içerisinde çalışılan konuların gözden geçirilmesidir. Okul ve dershaneye devam eden öğrenciler eve geldiklerinde verdikleri aradan sonra ilk çalışmaları tekrar olabileceği gibi yatmadan önceki yarım saat de tekrar vakti olabilir. Kolay unutan arkadaşlarımıza akşamki ev programına tekrarla başlamalarını öneriyoruz. Hafızam iyidir diyenlere ise yatmadan yarım saat öncesini tekrarla geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Zira beyin uyumadan önceki bilgileri gece boyunca düzenlemekte ve tekrarlamaktadır. Sağlamcı arkadaşlarımız ve çok çabuk unutan arkadaşlarımız önerdiğimiz her iki vakitte de gözden geçirme yapabilirler. Tekrar önemli bir husustur, zira öğrendiklerimizin %70"ini ilk bir saat, %80" ini de bir gün içinde unutmaktayız. Mutlaka günlük tekrara yapılmalı hatta hafta sonu programımızda haftalık tekrar yer almalıdır. Ayrıca ayda bir aylık tekrar yapmak da unutmamızı azaltacağı gibi konuları özümsememizi artıracaktır.
Hedeflerimizi ve kategorilerimize belirlediğimize göre şimdi sıra belirlediklerimizin günlük dağılımını yapmaya geldi. Unutulmamalıdır ki verimli ve planlı çalışma çok ya da hep çalışma değildir.Planlı ve programlı çalışma ne zaman ne yi ve ne kadar yapacağımızı bilmek demektir. İyi bir program öğrencinin bütün ihtiyaçlarına belirli oranlarda vakit ayırmalıdır. Programımızda spor ve sosyal etkinlikler için , tv ya da bilgisayar içinde vakit olmalı fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Günlük dağılımı yapmak için bir kağıt üzerine 09-10 gibi saat saat vakitleri yazarak karşılarına aktiviteyi yazmak kaldı. İşte ne zaman ne yaptığınızı en iyi siz bildiğiniz için bu dağılımı da en iyi siz yapabilirsiniz. Az önce de belirttiğim gibi günlük takip ettiğiniz dizi programları olabileceği gibi bilgisayar oyunu için de vakita ayırmanızda bir mahsur yoktur fakat bunlarda aşırıya kaçmamalı ve tv ya da bilgisayar başına oturduğunuzda orada çakılıp kalmamalısınız.
Son olarak programınızı anne ve babanızla paylaşmalı onların da fikirlerini almalı ve programınızın sürekliliği konusunda onlardan yardım istemelisiniz. Kendi başımıza kaldığımızda programımızı delme ihtimalimiz daha fazla olduğundan yaptığımız programı anne ya da babamıza izah ederek kendinizin takip ve kontrol edilmenizi sağlamanız faydalı olabilir. Bu konuda bir öğretmeninizden de yardım isteyerek çalışmalarınızın değerlendirilmesi ve takip konusunda destek alabilirsiniz.
"UNUTMAYINIZ Kİ; KENDİLERİYLE İLGİLİ PLANLARI OLMAYANLAR BAŞKALARININ PLANLARINA DAHİL OLURLAR...
YAPTIĞI PROGRAMA UYMAYAN KİŞİ HEDEF SAHİBİ DEĞİL, HAYAL SAHİBİ KİŞİDİR...
YOKUŞTA AKMAYAN TER, ÇUKURDA AKAN GÖZYAŞINA DÖNÜŞÜR..."
Şimdi sıra uygulamaya geldi. Şimdi değilse ne zaman...
Başarılar dileklerimle üç şeyden asla vazgeçmeyin; SEVMEKTEN, GÜLÜMSEMEKTEN ve de HEDEFLERİNİZDEN...