T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / GAZİOSMANPAŞA - Mevlana Anadolu Lisesi

ARKADAŞLIK VE DOSTLUK

ARKADAŞLIK VE DOSTLUK

ARKADAŞLIK VE DOSTLUK

 

Pek çoğumuz için arkadaşlara sahip olmak olağan bir şeydir. Anne,baba ve kardeşlerimiz nasılsa onları da doğal olarak hayatımıza girmiş kimseler olarak görürüz. Çoğu zaman farkında olmadan arkadaşlarımız hayatımızda çok önemli bir rol oynarlar. Bunun başlıca nedeni de toplu halde yaşamak zorunda olmamızdır. Başarı ve başarısızlıklarımızı anlatabileceğimiz, sorunlarımızı veya sevinçlerimizi paylaşabileceğimiz, birlikte vakit geçirebileceğimiz arkadaşlara gereksinim duyarız. Daha önemlisi hayat ancak karşılıklı bir fikir ve deneyim alışverişi şeklinde olduğu zaman anlam ve renk kazanır.

 

Arkadaşlık; bir başkasına saygı, sevgi, beğenme ve paylaşma duyguları ile bağlı olmaktır. Eğer iyi bir arkadaşa sahip olmak ve kendimiz de iyi bir arkadaş olmak istiyorsak sağlam bir arkadaşlığın gereklerini yerine getirmemiz gerekir. Karşısındakinin haklarına saygı duymayan ve karşısındaki kişiye değer vermeyenler toplumdan saygı görmezler. Arkadaşları ile çatışan, kurallara uymayan, başkalarına saygı göstermeyen,  arkadaşlarını küçümseyen, sürekli sorun çıkaranlar  çoğunlukla arkadaşsız kalırlar.

 

Dürüstlük, içtenliğin bir parçasıdır. Dürüst olmak; sözünüze güvenileceğini kendi fikir ve inançlarınıza bağlı olduğunuzu gösterir. İçten davranmayan insanlar rol yaparlar ve doğal davranmadıkları için gerçek arkadaşlık kuramazlar. İyi bir arkadaşlık için önce kendimize sonra da karşımızdaki kişiye  dürüst olmalıyız. İstemeden bir arkadaşınızı kırdığınız zaman hatalı olduğunuzu kabul etmeli, üzgün olduğunuzu belirtmeli, gerektiğinde özür dilemelisiniz.

Başkasının fikirlerine anlayış göstermek saygının bir parçasıdır.

 

Arkadaşlarınızın güvenilir olması, sır saklayabilmesi önemlidir. Yapacağınız espriler ve şakalar arkadaşlarınızı küçük düşürecek ölçülere varmamalıdır. Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyin sizi ne kadar rahatsız edeceğini düşünerek hareket etmek gerekir. Sizin de hoşlanmadığınız şeyler olabileceği gibi başkaları da şakadan hoşlanmayabilir.

 

Arkadaşlarınızın sizinle tamamen aynı düşünmesini bekleyemezsiniz, bireyleri özel yapan kişisel özellikleridir. Mutlaka her insandan öğreneceğimiz bir şeyler vardır. Ancak genel olarak benzer özellikleri taşıyan insanlar daha iyi anlaşırlar.

 

            Herkesle iyi arkadaş olmak veya her arkadaşımız için her türlü fedakarlığı yapmak gibi bir şart düşünülemez. Kişinin, kötü alışkanlıkları olan , kendisini kullanan, kendine zarar gelebileceğini düşündüğü arkadaşlarına "HAYIR" diyebilmesi, yani gerçek arkadaş seçmeyi bilmesi gerekir. Zaten sizi seven arkadaşınız size zarar gelmesini istemeyecektir.

           

            Arkadaşlarımızı ailemizin tanıması daha güvenilir ve sağlam arkadaşlıklar kurmamızı sağlayacaktır.

 

Arkadaşlık sürekli dikkat ve ilgi ister. Ancak iyi arkadaşlıklar bu uğraşlara değer ve uzun yıllar sürecek dostluklara dönüşür. Dostlar, gerçek arkadaşlardır. Dostluk menfaate dayanmaz, gerektiğinde dost karşılık beklemeden fedakarlıkta bulunur. Dostlar birbirlerinin yanında rahattır, aralarında doğruluk, içtenlik ve sevgi hakimdir. Dostlarımız sayesinde üzüntülerimiz azalır, mutluluklarımız çoğalır.

 

Uzun süreli arkadaşlıklar edinmeniz dileğiyle..

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.12.2015 - Güncelleme: 26.10.2021 15:08 - Görüntülenme: 4484
  Beğen | 2  kişi beğendi