T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / GAZİOSMANPAŞA - Mevlana Anadolu Lisesi

NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI

 NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI

            "Nezaket insana para kazandırmaz ama her şeyi satın alır."

            Bir toplumun oluşmasında ve gelişmesinde o toplumu meydana getiren insanlar arasında uygulanan görgü kurallarının önemli bir yeri vardır.
            Genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur. Yani hukuken suç sayılmaz ancak toplum genel görgü kurallarına uymayanlara cahil, bencil, kaba, saygısız vs. sıfatlarla tanımlar ve kınanır.  

            Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli saygılı nazik vb. şeklinde nitelemek mümkündür.
            Bu kurallar toplumdaki uygarlık düzeyinin de göstergesi olabilir. İnsanın bencil kaba düşüncelerden sıyrılarak başkalarına karşı davranışlarını bir düzene koyması onun duyarlı ve nazik olmasını sağlar. Bu da insanların birbirleriyle olan ilişkilerini sağlıklı ve tutarlı olmasına neden olur.

            Görgü kurallarını öğrenmenin bir okulu yoktur. Görgü kuralları bir toplumun ayrı ayrı bölgelerinde farklı olduğu gibi değişik uluslarda da farklılıklar gösterir.

            İnsanlar toplum içinde bir arada yaşamak zorunda olduğuna göre davranışlarında da göz önünde bulundurmaları gereken kurallar vardır. Bunlardan bazılarını:  Hoşgörülü ve iyimser olmak, Olgun bir kişiliğe sahip olmak için çaba göstermek, Eleştiriyi yerinde ve zamanında yapmak,  giyime önem vermek, başkalarını rahatsız edici davranışlardan sakınmak, verilen sözü tutmak, oturuş ve kalkışlarda hareketlere özen göstermek, özel konuşma yapanların yanına gitmemek olarak sıralayabiliriz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.12.2016 - Güncelleme: 26.10.2021 14:59 - Görüntülenme: 9102
  Beğen | 20  kişi beğendi